Select Page

Cum te ții departe de ransomware, cea mai
agresivă amenințare cibernetică a momentului

Peste jumătate dintre specialiștii în securitate IT susțin că amenințările ransomware, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, reprezintă cea mai mare temere în 2017, arată o statistică a Bitdefender realizată pe 181 de respondenți chestionați la RSA 2017, una dintre cele mai importante conferințe de securitate IT la nivel global.
Secretul profitabilității crescute a ransomware constă în faptul că utilizatorii pun mare preț pe datele personale și pe informațiile stocate în diverse terminale, nu își fac back-up și nu actualizează constant soluțiile de securitate cibernetică.
Experții în securitate ai Bitdefender recomandă utilizatorilor să țină cont de câteva sfaturi pentru a reduce riscul infectării cu ransomware:
– Asigurați-vă prin back-up datele de pe terminal, în cloud sau pe un dispozitiv extern.
– Nu rulați aplicații care inspiră un grad redus de încredere, instalate din magazine neoficiale, altele decât Google Play sau App Store. Acestea pot prezenta un risc de securitate imens și pot compromite integritatea datelor de pe terminalul dvs.
– Instalați o soluție de securitate performantă. O soluție antimalware blochează acest tip de amenințări înainte ca acestea să reușească să cripteze ireversibil fișierele.
– Activați opțiunea Show hidden file extension. Aceasta vă ajută să găsiți fișierele suspecte cu denumiri precum zip.exe și să preveniți executarea lor.

În cazul nedorit al unei infectări, Bitdefender pune la dispoziție în mod gratuit unele instrumente pentru decriptarea datelor și oferă victimelor posibilitatea să le recupereze fără să mai plătească recompense infractorilor cibernetici. Mai multe detalii sunt disponibile aici.