Care sunt cele mai comune forme de malware?
Iată “infractorii” cei mai obișnuiți din galeria malware-urilor de pe site:
- Adware este un software nedorit conceput pentru a arunca reclame pe ecran, cel mai adesea într-un browser web. În mod obișnuit, utilizează o metodă de a se instala ca legitimă, sau se foloseste de un alt program în instalarea pe PC, tabletă sau dispozitiv mobil.
- Spyware este un program malware care observa în secret activitățile utilizatorului computerului fără permisiune și îl raportează autorului software-ului.
- Virus / Un virus este un program malware care se leagă de un alt program și, atunci când este executat – de obicei, din neatenție de către utilizator – se repetă modificând alte programe de calculator și infectându-le cu propriul de cod.
- Worms / Viermii sunt un tip de malware asemănător cu virușii care se auto-replică pentru a se răspândi în alte computere într-o rețea, cauzând distrugerea datelor și a fișierelor.
- Trojan / Un troian sau cal troian este unul dintre cele mai periculoase tipuri de malware. De obicei, el se prezintă ca ceva util pentru a te păcăli. Odată ce se află în sistemul dvs., atacatorii din spatele troianului obțin acces neautorizat la computerul afectat. De acolo, troienii pot fi folosiți pentru a fura informații financiare sau pentru a instala amenințări precum viruși și ransomware.
- Ransomware este o formă de malware care vă blochează de pe dispozitiv și / sau criptează fișierele, apoi vă forțează să plătiți o răscumpărare pentru a le aduce înapoi. Ransomware a fost numit arma infractorului cibernetic, deoarece necesită o plată rapidă și profitabilă în criptocurrency – greu de urmărit. Codul din spatele ransomware-ului este ușor de obținut prin piețele criminale online și apărarea împotriva acestuia este foarte dificilă.
- Rootkit este o formă de malware care oferă atacatorului privilegii de administrator în sistemul infectat. În mod obișnuit, acesta este, de asemenea, proiectat să rămână ascuns de utilizatori, de alte programe de pe sistem și de sistemul de operare în sine.
- Un keylogger este un program malware care înregistrează toate intrările de la tastatură ale utilizatorului de pe tastatură, de obicei stocând informațiile colectate și trimițând-o atacatorului, care caută informații sensibile cum ar fi numele de utilizator, parolele sau detaliile cărții de credit.
- Cryptomining, uneori numită și exploatare prin minerit sau cryptojacking, este un program malware din ce în ce mai răspândit, instalat de obicei de un troian. Permite altcuiva să vă folosească computerul pentru a mina criptocurrency precum Bitcoin sau Monero. Criptorii trimit monedele colectate în contul lor și nu pe ale dvs. În esență, un criptominer rău intenționează să vă fure resursele pentru a face bani.
- Exploits sunt un tip de malware care profită de bug-uri și vulnerabilități într-un sistem pentru a permite creatorului de exploit să preia controlul – care atacă printr-un site legitim. Apoi, exploits încearcă să se instaleze pe computerul dvs. printr-o descărcare automată. Nu este necesar nici un clic. Tot ce trebuie să faceți este să vizitați un site bun în ziua greșită.