Malware

Malware sau software rău intenționat este un termen pentru orice tip de software de calculator cu intenția de a face rău intenționat. Majoritatea amenințărilor online sunt niște forme de malware

Ce este malware?

Malware sau “software rău intenționat” este un termen umbrelă care descrie orice program rău intenționat sau cod care este nociv pentru sisteme. Un program malware vicios, intruziv și intenționat, urât, încearcă să invadeze, să distrugă sau să dezactiveze computerele, sistemele informatice, rețelele, tabletele și dispozitivele mobile, de multe ori prin controlul parțial asupra operațiilor unui dispozitiv. Deși malware-ul nu poate deteriora hardware-ul fizic al sistemelor sau al echipamentului de rețea (cu o excepție cunoscută – vezi secțiunea Google Android de mai jos), vă poate fura, cripta sau șterge datele, modifica sau deturna funcțiile de bază ale computerului și spionează activitatea computerului fără cunoștințele sau permisiunea dvs

Cum pot spune dacă am o infecție malware?

Malware-ul se poate dezvălui cu multe comportamente aberante diferite. Iată câteva semne care vă arată că aveți un program malware pe sistemul dvs.: Calculatorul dvs. încetinește. Unul dintre efectele principale ale malware-ului este acela de a reduce viteza sistemului de operare, indiferent dacă navigați pe Internet sau folosiți doar aplicațiile locale. Un val de valuri de anunțuri enervante care nu ar trebui să fie pe ecran. Anunțurile pop-up neașteptate reprezintă un semn tipic al unei infecții malware. Acestea sunt în special asociate cu o formă de malware cunoscut sub numele de adware. În plus, ferestrele pop-up sunt în general ambalate cu alte amenințări ascunse. Deci, dacă vedeți ceva asemănător cu “FELICITARI, Ați câștigat o EXCURSIE gratuită!” pntr-un pop-up, NU faceți clic pe el. Indiferent de premiul gratuit promis de anunț, acesta vă va costa mult. Sistemul dvs. se blochează în mod repetat, blochează sau afișează un BSOD (ecran albastru al morții), care poate apărea pe sistemele Windows după ce a întâmpinat o eroare fatală. Observi o pierdere misterioasă de spațiu pe disc, probabil datorită unui squatter malware care se ascunde pe hard disk. Există o creștere ciudată în activitatea de internet a sistemului dvs. Utilizarea resurselor sistemului dvs. este anormal de ridicată, iar ventilatorul computerului începe sa lucreze la viteză maximă din bauza activității malware care preia resursele sistemului în fundal. Pagina de pornire a browserului dvs. se modifică fără permisiunea dvs. În mod similar, link-urile la care faceți clic vă trimit către o destinație web nedorită. Aceasta înseamnă, de obicei, că ați făcut clic pe acel pop-up “felicitări”, care a descărcat unele programe nedorite. În mod similar, browserul dvs. ar putea încetini un crawl. Noi bare de instrumente, extensii sau pluginuri apar în mod neașteptat în browser. Produsul dvs. antivirus nu mai funcționează și nu îl puteți actualiza, lăsându-l neprotejat împotriva malware-ului mascat care îl dezactivează. Apoi, este atacul malware, evident dureros, intenționat, non-stealthy. Acest lucru se întâmpla cu ransomware, care se anunță, vă spune că are datele dvs. și cere o răscumpărare pentru a vă returna fișierele. Chiar dacă totul pare să funcționeze foarte bine în sistemul dvs., nu vă bucurați, pentru că nici o veste nu este neapărat o veste bună. Programul malware se poate ascunde adânc în computerul dvs., distrugand afacerea dvs, deoarece vă blochează parolele, fură fișiere sensibile sau utilizează PC-ul pentru a se răspândi pe alte computere.

Cum se instaleaza malware-ul?

Pentru o infecție malware sunt două moduri –  cele mai frecvente – de accesare a malware-ului dvs. de către sistem: Internet și e-mail. Deci, practic, oricând sunteți conectat online. Malware-ul poate pătrunde în computer atunci când  navigați prin site-uri hackate, faceți clic pe demo-uri de jocuri, descărcați fișiere de muzică infectate, instalați bare de instrumente noi de la un furnizor necunoscut, configurați software dintr-o sursă neverificata, deschideți un atașament e-mail rău intenționat, aproape orice altceva pe care îl descărcați de pe web pe un dispozitiv care nu are o aplicație de securitate anti-malware de calitate. Aplicațiile rău intenționate se pot ascunde în aplicații aparent legitime, mai ales atunci când sunt descărcate de pe site-uri sau de mesaje în loc de un magazin de aplicații securizat. Aici este important să consultați mesajele de avertizare la instalarea aplicațiilor, mai ales dacă solicită permisiunea de a accesa e-mailul sau alte informații personale.

“Atacurile malware nu ar funcționa fără cel mai important ingredient: TU!!!”

Cum pot elimina programele malware?

Dacă bănuiți că aveti programele malware – sau doriți doar să fiți atenți – sunt câțiva pași pe care trebuie să le faceți. În primul rând, dacă nu aveți deja unul, descărcați un program anti-malware legitim, cum ar fi Malwarebytes pentru Windows, Malwarebytes pentru Mac, Malwarebytes pentru Android sau unul dintre produsele business. Apoi, instalați-l și executați o scanare. Programele ca acestea sunt concepute pentru a căuta și elimina orice malware pe dispozitiv. Odată ce dispozitivul este curat, este o idee bună să vă schimbați parolele, nu numai pentru PC sau dispozitivul mobil, ci și pentru e-mail, conturile dvs. de social media, site-urile dvs. preferate de cumpărături și centrele de tranzacționare online și de facturare.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This