“GHID SIMPLU” PENTRU SECURITATEA CIBERNETICĂ: EFORT MINIM PENTRU O PROTECȚIE MAXIMĂ

Unchiul meu X este unul dintre acei oameni care ma intreaba mereu ce sa faca la calculator. Este un tip drăguț, dar cu calculatoarele … din accident devine catastrofă. Pentru a păstra în siguranță computerul unchiului X fără să explodeze Internetul, trebuie să îi ofer cele mai simple instrucțiuni care conduc la protejarea lui cât mai mult posibil. Unchiul X are nevoie de un ghid usor pentru securitatea informatică.
Nu este că unchiul X e leneș. Este insa copleșit de cantitatea de lucruri pe care trebuie să o facă pentru a-și păstra datele și dispozitivele în siguranță. Parolele multiple, citirea prin EULA, cookie-urile de pe site-ul pe care dă click pe “sunt de acord” fără a acorda o atenție deosebită – îi dau mare bataie de cap în materie de securitate.
Lucrul amuzant este că, cu securitatea informatică adecvată, unchiul X – și, prin extensie, toate problemele voastre ar fi mult mai puțin frecvente și mai puțin grave. Deci, să vedem dacă putem elabora un sistem de efort minim care să dea rezultate rezonabile.
Înainte de a începe, vom reține că securitatea cibernetică – varianta pentru unchiul meu – nu ar trebui să se aplice dispozitivelor utilizate pentru stocarea datelor sensibile, efectuarea tranzacțiilor financiare sau comunicarea informațiilor confidențiale sau de proprietate. Confidențialitatea securității este o modalitate bună de a proteja pe cei care preferă să nu facă nimic decât să fie copleșiți de 50 de lucruri, dar nu ar trebui să aibă consecințe grave în cazul în care acestea merg bine.

Educația utilizatorilor
Primul pas trebuie să fie întotdeauna educația utilizatorilor. Cele mai multe dintre cele mai periculoase amenințări de astăzi sunt livrate prin ingineria socială, adică prin înșelăciunea utilizatorilor de a renunța la datele lor sau de a descărca propriile programe malware dintr-un atașament de e-mail infectat. Prin urmare, știind ca nu trebuie faceți clic și sa descărcați documentele respective. poate păstra o bună parte a amenințărilor departe de calculator.
Majoritatea oamenilor trebuie să știe de ce nu ar trebui să descarce sau să facă clic pe linkurile din e-mailuri care arată că provin de la o instituție nelegitimă. Doar spunându-le “nu face asta” poate ajuta pentru de moment, dar consilierea este mai bine reținuta dacă este bazata în raționamentul practic.
Prin urmare, fiecare articol din această listă este însoțit de o scurtă explicație.
Nu faceți clic pe link-uri care vă solicită să completați informațiile dvs. personale.
Instituțiile dvs. financiare nu vor trimite e-mailuri cu link-uri pentru clic, mai ales dacă aceste linkuri vă cer să actualizați informațiile de identificare personală (PII).
Dacă un site vă promite ceva în schimbul completării datelor personale, acestea sunt phishing. În schimbul datelor dvs., veți primi probabil mai multe mesaje e-mail enervante, eventual “o infecție” și … nici un cadou.
Nu cădeți in plasa ofertelor prea bune pentru a fi adevărate. Dacă primiți gratuit un serviciu, un produs, un joc sau o altă opțiune tentanta și nu este clar cum producătorii respectivului serviciu sau element generează bani, nu-l luați.
Nu cred că ferestrele pop-up și apelurile telefonice spun că computerul este infectat. Apelurile telefonice nesolicitate și site-urile web care fac acest lucru sunt escrocherii de asistență tehnică. Singurele programe care vă pot spune dacă aveți o infecție sunt platformele de securitate care sunt fie integrate în dispozitivul dvs., fie în software-ul antivirus pe care l-ați achiziționat sau descărcat personal.

Gândiți-vă: Microsoft nu monitorizează miliarde de calculatoare pentru a vă apela imediat ce observă un virus pe calculatorul vostru!!!

Nu descărcați programe care se numesc optimizatoare de sistem. Consider aceste tipuri de software, inclusiv actualizatori de drivere și programe de curățare a registrelor, programe potențial nedorite.
De ce? Ele nu fac nimic de folos – în schimb, de cele mai multe ori preia paginile de start ale browserului, redirecționează către alte pagini de destinație, adaugă bare de instrumente inutile și chiar servesc o grămadă de anunțuri pop-up. Deși nu s-au periclitat din punct de vedere tehnic, lasa o stare de enervare maxima.
Nu permiteți niciodată notificările push. Nu am găsit încă un motiv util pentru acestea, dincolo de publicitate.
Dincolo de a rămâne departe de butoanele “permiteți” și “descărcați” și de a elimina linkurile care solicită PII, utilizatorii care efectuează orice fel de tranzacție financiară pe calculatoarele lor, fie că este vorba de cumpărături online sau bancare, ar trebui să abordeze aceste tranzacții cu precauție extremă. Aici cerem utilizatorilor să ia măsuri, să caute indicii de securitate și să facă o mică cercetare înainte de a plăti acea factură sau de a cumpăra acel lucru nou.
Utilizați un browser desemnat în care aveți încredere. Acest lucru nu trebuie să fie pentru surfing, ci pentru achizitii online.
Cauta diferite browsere și pentru a vedea cu care dintre ele vă simțiți cel mai sigur, indiferent dacă acestea au puține vulnerabilități, nu vă urmăresc comportamentul de navigare sau cripteaza toate comunicările. Browserele majore, cum ar fi Firefox, Safari și Chrome, au punctele forte și punctele slabe pe care le aduc la joc, deci este o preferință personală.
Vă sugerăm să vă îndepărtați de browserele mai vechi, pline de “găuri” de securitate.
Căutați HTTPS și lacătul verde. Nu, nu mai este o garanție că site-ul este sigur doar pentru că are un lacăt verde, dar înseamnă că comunicarea este criptată. Dacă combinați acest lucru cu faptul că sunteți pe site-ul adevărat al unui furnizor de încredere, puteți respira mai ușor, știind că detaliile dvs. de plată nu pot fi interceptate în timpul transportului.

Utilizați un manager de parole. Parolele reprezintă o problemă reală, deoarece utilizatorii tind să reutilizeze aceleași parole în mai multe conturi. Nu este nevoie de 27 de parole diferite. Doar un manager, de preferință cu autentificare multi-factor.

Software-ul
Când cumpărăti software, se recomandă programe care au o funcție de auto-actualizare.Notificările provenite din programe pot avea efecte ciudate asupra celor mai puțini specializati, din mai multe motive:

• Ei nu înțeleg la ce program aparțin
• Textul din notificări este conceput să fie scurt, nu întotdeauna maximizat pentru claritate.
• Termenii tehnici utilizați în notificare sunt necunoscuți.
• Reacțiile lor pot varia. Unii vor face doar clic până când vor dispărea. Acesta este comportamentul care le face de obicei probleme, deci nu vreți să le dați un alt motiv pentru a face clic.
• Alții ar putea să se îngrijoreze și să ceară imediat backup, întrebându-se ce este în neregulă și motivul pentru care primesc acest pop-up. Deci, orice software care poate fi setat să emită un avertisment numai atunci când ceva este într-adevăr rău merită un alt plus.

Recomandări pentru browsere
Există câteva browsere securizate care vă apreciază intimitatea. Unele browsere mai ușor de utilizat pot fi echipate cu extensii / add-on-uri / plugin-uri care sporesc securitatea prin adăugarea unui strat suplimentar de protecție.

Există extensii de browser care pot face browserul mai sigur prin:
• Blocarea anunțurilor
• Minimizarea urmăririi
• Implementarea traficului https
• Protejați-vă confidențialitatea
• Blocarea scripturilor online

De final…
Toată lumea merită să experimenteze un internet sigur, dar din păcate acest lucru nu este întotdeauna ușor de realizat. Nivelul de experiență al oamenilor diferă. Ceea ce vine în mod natural pentru unii poate fi chiar copleșitor pentru alții.

Rămâneți în siguranță … și ajutați-vă prietenii să facă același lucru.